top of page

In 2019 maakt fotograaf Suzanne Valkenburg kennis met Henky, bewoner van één van de dertien kleine woonwagenkampen in Arnhem. Drie jaar lang maakt ze foto’s van het leven achter de hoge muren die de hechte gemeenschap afzonderen van de rest van hun wijk. Het resultaat is de fotoserie Als een vogel zo vrij.

 

In 2022 komt er een boek uit met dezelfde titel. Het is een ode aan een verdwijnende cultuur en een groep Nederlanders die door de jaren heen steeds minder mogen zijn wie zij zijn: reizigers.

Van ’t kamp is een voortzetting en een verdieping van dit project. Drie generaties woonwagenbewoners krijgen het woord en vertellen in beeld, geluid en tekst over hun cultuur, hun verleden en hun wensen voor de toekomst. Ze laten daarmee zien wie zij zijn, maar ook hoe de buitenwereld hen ziet.

Over Van 't kamp

Over Suzanne Valkenburg

Suzanne Valkenburg (Arnhem, 1981) studeerde fotografie (MFA) aan de St. Joost Academie in Breda en is documentaire-fotograaf. Vanuit een achtergrond als beeldend kunstenaar maakt ze met langlopende projecten en fotoseries onopvallende werelden zichtbaar.

 

Haar fotoserie Als een vogel zo vrij is te zien (geweest) op diverse tentoonstellingen in binnen- en buitenland en in 2022 vastgelegd in een boek dat in eigen beheer is uitgegeven. Van ’t kamp, het vervolg hierop, is op 1 juli 2024 gelanceerd in Rozet Arnhem door middel van een expositie. Ook wordt het project gepubliceerd in dagblad Trouw.

Reizigers

Woonwagenbewoners zijn net mensen: ze zijn niet allemaal hetzelfde. De groep is onder te verdelen in kermisexploitanten, circusartiesten, Sinti, Roma en reizigers. Van ’t kamp richt zich voornamelijk op de laatste subgroep. Met dit project wil Suzanne Valkenburg een platform creëren waar burgers en woonwagenbewoners elkaar kunnen vinden en door middel van verhalen, beelden en teksten dichter naar elkaar toe kunnen komen. Hiermee biedt zij een sociaal en cultureel tegenwicht aan het eenzijdige beeld dat, zelfs nu nog, al te vaak leidt tot maatschappelijke uitsluiting van woonwagenbewoners.

Colofon

Fotografie, redactie en interviews:
Suzanne Valkenburg

 

Webontwerp en realisatie:
Femke van Wijk

Audio en montage podcasts:
Rijk van den Broek

Teksten:
Hilde Wijnen

Met dank aan alle bewoners wiens leven ik mag volgen, Gerth van Roden voor het gebruiken van zijn archiefbeelden en het Gelders Archief voor het historisch beeldmateriaal.

Meer lezen en verdiepen?
 

Wil je nog meer lezen en je verdiepen in de woonwagencultuur? Duik in onze groeiende verzameling interessante literatuur en links.

Literatuur

  • Mensen van de reis. Woonwagenbewoners en zigeuners in Nederland 1868 – 1995. Annemarie Cottaar, Leo Lucassen, Wim Willems

  • Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen. Een eeuw woonwagenbewoners in Noord-Brabant 1918 – 2018. Gerda Godrie-Van Gils.

  • Een leven lang opgejaagd. De plek van woonwagenbewoners in Vlaanderen. Kim Janssens.
     

Links

 

Deel deze pagina

bottom of page